27 Ocak 2016 Çarşamba

Biraz Subliminal Mesaj Alabilir miyim?

Bizdeki tarihi çok eski değil. Hepi topu 10-15 yıldır hayatımızda olan bir kavram var. Kavramın adı subliminal mesaj. Ne olduğunu anlatmaya gerek var mı?

Oturup tüm dikkatini ekranda akan görüntülere vermene gerek yok. Sen zaten subliminal mesaj ararken verilmek istenen mesajı almış oluyorsun. Mesajı almamış olsaydın zaten aramazdın. Ya da şöyle yapalım ve konuyu bir soruya dönüştürelim.

Sorumuz şu: “Sen, subliminal mesaj vermek isteyen biri olsaydın; bir toplum, bir grup, bir klik, bir yer altı örgütü, illüminati gibi bir yapılanma, haftada bir sohbet yapan uyduruk bir cemaat, kamuya açık bir tarikat, yalnızca üç beş üyesi olan bir dernek, bir ülke (örneğin ABD – sence neden aklımıza başka bir ülke gelmiyor? Al sana subliminal J) vb. olsaydın eğer;  bu topluma, yani Türkiye’ye, yani senin gibi subliminal mesajları gece nöbeti tutan bir asker titizliğiyle sektirmeden yakalayan duyarlı bir organizmaya neyin mesajını verirdin?"

Hadi soruyu biraz daha değiştirelim. “Şimdiye kadar veremediğiniz bir subliminal mesajınız oldu mu?” “Sizce Türk toplumuna verilemeyen subliminal mesaj aşağıdakilerden hangisinde belirtilmiştir?”  Çok zor değil. Şıkları görmeden bile söyleyebiliriz. Cevap: Hiçbiri...! 

Modern dünya insanına anlatılmak istenen ama anlatılamayan ne var? Nasıl düşünmemizi istiyorlarsa zaten öyle düşünmüyor muyuz? Gerçekten aldığımız kararlarda özgür müyüz?

Holywood’un sinematografisine bir bakıverin ne göreceksiniz? Hangi konuda ne anlatmak istiyorlarsa hemen hepsi ile ilgili bir filmleri var. Amerika’ya sempati mi duymanız mı gerekiyor, dert etmeyin filmi var. Suriye’de yaşananların zulüm olmadığını mı düşünmelisiniz, çünkü onların acil demokrasiye ihtiyacı var. Dert etmeyin BBC ve CNN var. Afrika’da bitmeyen bir açlık ve bakımsızlık döngüsü mü var. Dert etmeyin UNİCEF-BM var. Fransa’da acımasız katiller masum sivilleri mi bombaladılar? Sivil toplum örgütleri var. Senin, aklı fikri pornoda olan gençler yetiştirmeni sağlamak için hangi subliminal mesajı vermesi gerekiyor daha?  Dernekler, çizgi filmler, gazeteler, akil adamlar…var da var…

Sosyal medyaya dikkatli bak lütfen. Milyonlarca kullanıcısı olan bu mecralarda senin toplumun biçimlendirilmiyor mu zaten? Dünyada olup bitenlerle ilgili nasıl düşünmen gerektiğini sosyal medyadan öğrenmiyor musun? Yeryüzünde yaşayan tuhaf bir kuşak olarak milletlerin pek çok bakımdan birbirlerine bu kadar benzemelerinin sebebi ne ki sence? Sosyal medyada bir siyasi figürün parlatılışına, bir markanın yerin dibine batırılışına, uyduruk bir dizi karakterinin paranormal bir fenomene dönüştürülüşüne, işe yaramaz bir kitabın çok satanlar listesine girmesine, IQ skoru 40 ve civarında olan bir mankenin "muhteşem bir oyuncu" gibi lanse edilmesine, sarışınların aptal olduklarının bilgisine, kadınların araba park edemeyişinin kafana zonk diye çakılışına tanıklık etmedin mi?

Cuma namazından daha büyük sevabı olduğu hakkında iddialar olan AVM ziyaretlerini, sektirmeden yapan sen, hangi subliminal mesajdan kaçtığını sanıyorsun? Oralarda hacetini gidermeye girdiğin tuvaletler bile subliminal biliyor musun? Günde bir milyon faninin girdiği o tuvaletlere klozet koyan kafa, hangi subliminalin etkisinde ise sende aynı rüzgâra kapılmış durumdasın. Etraf, organik atık kaynarken seni canım Türk işi tuvaletlere sokmayıp, klozet denen lüzumsuzluğun üzerine tunemene vesile olan zihniyet sence de subliminal bir mesajın etkisinde kalmış mıdır?

Yaşamak istediğin hayatın nasıl olacağına sen mi karar verdiğini düşünüyorsun? Güldürmeyin lan  adamı (subliminal mesaj barındıran kaba cümle :)) Tatile nereye gideceğine sen mi karar veriyorsun? Sofrada hangi yağı kullanacağına, hangi kanalları izleyeceğine, çocuğuna üzerinde hangi figürlerin bulunacağı kıyafetleri alacağına sen mi karar veriyorsun? Hangi kitapları okuyacağına sen mi karar veriyorsun, hangi dergileri takip edeceğine, ne tarz müzik dinleyeceğine, en çok hangi popüler figürü sevmen gerektiğine sen mi karar veriyorsun? (bu cümlelerin hepsi açık açık subliminal mesaj içeriyor ya la J)

Yani şimdi sana bir videoda cinsel çağrışımları olan görüntüleri “çaktırmadan” izlettiriyorlar veya bir çizgi filmde gizlice seks seks yazılı dalgalar gelip geçiyor, ya da bir şarkıcının klibinde Hristiyanlığın temel motiflerinin olduğu görüntüler hızla dönüyor, bir başka görüntüde ise hangi içeceği içmemiz gerektiği 25. kareye ekleniveriyor. Sence bunlara gerçekten gerek var mı? Gerçekten, dünyaya verilmek istenen mesajlar için bu kadar uğraşılıyor mu? Yoksa adamlar zaten bunu açık açık, kör kör parmağım gözüne der gibi yapıyorlar mı?


Yanisi şu ki aziz dostum; sen sağda solda subliminal mesaj ararken sana geri(N)den verdikleri şeyin adı subliminal mesaj olmasın sakın?


1 yorum:

  1. Adamlara helal olsun, işlerini en güzel şekilde yapıyorlar. Biz, sektörünü kuramamış, sanayisi, sanatı, teknolojisi olmayan ve hiç bir b...k yapamayan geri zekalılara ibret olsun.

    YanıtlaSil